Havanezer

Meer informatie

Meest gestelde vragen

Een teefje of een reutje, maakt dat verschil?

Weinig, beide geslachten zijn even lief en vriendelijk. Er zijn rassen waar bijvoorbeeld de reuen vaak wat aggresiever zijn dan de teven, maar bij de Havanezers is hier geen sprake van. Ook is het zo dat, net als bij ons mensen, elke hond een individu is. Het karakter van een Havanezer zal dus per individuele hond verschillen. De ene Havanezer is de andere niet. Vaak is de keuze voor een bepaald geslacht een gevoelsmatige kwestie. De een heeft altijd al reuen gehad en wil weer een reu, de ander gaat liever voor een teef omdat 'de teef van een buurvrouw zo lief en knuffelig is'. Als een reu/teef u voor wat voor reden dan ook meer aanspreekt dan moet u voor deze gaan, maar mocht u geen duidelijke voorkeur hebben dan zou mijn advies zijn voor het hondje te gaan van wie het karakter u het meest aanspreekt, ongeacht het geslacht. We moeten tenslotte ook niet vergeten dat de opvoeding en de socialisatie een belangrijke rol spelen in de vorming van het karakter.

Ik heb al een hond en wil er nog een tweede bij. Wat gaat goed samen?

Natuurlijk zullen er altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar in het algemeen geldt dat de beste combinatie een reu en een teef is. Er is immers geen rivaliteit tussen de twee. Twee Havanezer reuen gaat ook vaak goed samen, (er zijn rassen waar twee reuen samen absoluut niet aan te bevelen zijn). en het moet echt fout lopen wil men met deze combinatie problemen krijgen. Twee teven samen is een wat ingewikkelder verhaal. Vaak gaat het gewoon goed, maar als teven elkaar eenmaal niet mogen is herplaatsing vaak de enige uitweg om een einde te maken aan de strijd. Ondanks dat twee teven ook enorm goed samen kunnen gaan, het is en blijft een risicovolle keuze. Wat verder meespeelt in het slagen van een combinatie is de leeftijd en natuurlijk de aard van de individuele hond. Strijd komt veelal voort vanuit gelijkheid, dan moet je immers uitvechten wie de baas is. Een gelijke leeftijd is dus niet aan te bevelen. Heeft u een jonge hond in huis vaak is het beter om de tweede pas in huis te halen als de eerste wat volwassener is geworden. Een pup zal een volwassen hond niet zo snel gaan uitdagen.

Kan een Havanezer alleen blijven?

Havanezers hebben een grote behoefte aan gezelschap en zijn dan ook geen hondjes die de hele dagen alleen thuis kunnen zijn. Voor mensen die fulltime werken zijn ze dan ook niet geschikt. Vaak hele dagen alleen zijn of ergens alleen opgesloten zitten totdat u terug komt, is het ergste dat u ze kunt aandoen. Natuurlijk kunnen ze geleerd worden om af en toe eens een paar uurtjes alleen te blijven, maar dit moet langzaam opgebouwd worden.

Hoe lang duurt het voordat mijn havanezer zindelijk wordt?

De ene Havanezer is sneller zindelijk te maken, dan de ander, dus hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Echter u moet niet verwachten dat uw pup met 10 weken al zindelijk zal zijn. Kleine hondjes hebben in het algemeen langer nodig om zindelijk te worden. Veel hangt ook van uzelf af. Hoe minder ongelukjes in huis hoe sneller uw pup zindelijk gaat worden.
Vanaf het moment dat u de pup in huis haalt, start de zindelijkheidstraining. Let goed op wanneer uw pup gaat plassen of zijn behoefte gaat doen en hoe u dit van te voren kunt zien aankomen. Vaak kunt u dit zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld.
Als u denk dat uw pup aangeeft wat moet doen, lokt u die mee naar buiten of tilt u hem rustig op en gaat ermee naar buiten. U brengt hem dan naar een rustige plek en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Niet spelen, gewoon blijven staan. Als u wilt dat de pup later op commando zijn behoefte gaat doen, kunt u op het moment dat de pup daadwerkelijk zijn behoefte aan het doen is een commando hieraan koppelen (bijvoorbeeld ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’). Direct hierna krijgt hij zijn beloning, en prijst u hem heel uitbundig.

Hoe groot wordt een Havanezer?

De rasstandaard verwijst bij dit ras niet naar het gewicht, enkel naar de toegestane schofthoogte. Deze varieert van 21 tot 29 cm, (ideaal tussen 23 en 27 cm), en dit geldt voor zoweel de teven als de reuen. De grote variatie in de schofthoogte zorgt vanzelfsprekend voor de grote variatie in het gewicht. Er zijn Havanezers met een gewicht van 3 kg, maar er zijn er ook die 8 of 9 kg wegen.

Hoe groot wordt mijn pup?

Hoe jonger de pup hoe moeilijker te voorspellen hoe groot deze uiteindelijk gaat worden. Het geboortegewicht zegt helemaal niets over de te verwachten volwassen gewicht. De volgende formule wordt vaak gebruikt om ons enig idee te geven van wat we straks kunnen verwachten:

8 weken x 4: Het gewicht van een gezonde pup op 8 weken is ongeveer een kwart van zijn volwassen gewicht.
16 weken x 2: Het gewicht van een gezonde pup op een leeftijd van 16 weken is ongeveer de helft van zijn volwassen gewicht.

De berekening gebaseerd op het gewicht van 16 weken zou een foutmarge van 5% hebben (naar mijn ervaring klopt dit niet, de hondjes die ik heb kunnen volgen wegen op 16 weken leeftijd eerder al twee derde van hun volwassen gewicht), die van 8 weken heeft een grotere foutmarge van +/- 15% (volgens mij is de foutmarge nog groter, meer iets in de richting van +/- 25%). Natuurlijk zullen er altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar in het algemeen is deze formule goed bruikbaar.

De grootte van de ouders kan ook een indicator zijn voor de uitendelijke grootte van uw pup. Ik zeg kan, omdat er veel factoren een rol spelen. Een kleine teef kan bijvoorbeeld uit de lijnen komen waarbinnen de honden in de regel wat groter zijn, dus dat ze zelf wat kleiner is uitgevallen kan misleidend zijn. Deze manier van voorspellen kan wel voor de fokker zelf bruikbaar zijn, als de fokker de lijnen waarbinnen hij fokt goed kent of misschien zelf een aantal generaties van deze lijnen in huis heeft (gehad).
N.B. Mocht u dit soort informatie over uw pup hebben (gewicht als pup/volwassen + leeftijd), dan zou ik het geweldig vinden als u deze met mij zou willen delen. Hoe meer pups in de statistieken hoe beter we kunnen zien hoe goed de bovenstaande formule werkt.

Havanezer en een kat, gaat dat goed samen?

Hier kan ik heel kort over zijn. Ja! Deze hondjes vinden katten meestal heel erg leuk. Natuurlijk helpt het ook dat Havanezers geen jachtinstinct hebben. We hebben twe katten in huis en het is een waar genoot om naar het spel tussen onze katten en onze hondjes te kijken. Vaak slapen ze ook samen. Bovendien vertonen veel Havanezers kattachtige karaktertrekjes, zoals graag hoog op de bank liggen snoezen, zichzelf schoonlikken en velen zijn helaas net als de menige kat kieskeurige eters. Dit alles wil echter niet zeggen dat ze het niet leuk vinden om buiten achter de onbekende katten aan te gaan rennen, en al helemaal als 'het slachtoffer' in kwestie weg gaat rennen! Het is en blijft een leuk spel. Dus wees gewaarschuwd. Mocht de kat in kwestie blijven zitten, dan doen mijn hondjes vaak heel onschuldig alsof ze ze niet eens zien.

Is een Havanezer geschikt voor mensen die allergisch zijn voor honden?

Veel mensen denken dat de allergie komt door de haren van de hond, echter dit komt voornamelijk door de huidschilfers. De huidschilfers komen vrij op het moment dat een haar de huid verlaat. De huidcellen die hierbij mee gaan, daar bent u allergisch voor. Des te minder een hond verhaart des te minder allergie u zult hebben.
Sommige mensen zijn niet allergisch voor een Havanezer, andere wel. De enige manier om erachter te komen of een Havanezer in uw geval zou werken is door enige tijd met ze door te brengen en kijken hoe u reageert. Mijn huis is hier echter niet geschikt voor, omdat ik nog twee katten in huis heb (het kan zijn dat u op de kattenharen (schilfers) reageert en niet op die van honden). Om uit te zoeken of u allergisch voor een Havanezer bent kunt het beste een bezoek brengen bij een Havanezer fokker die geen andere dieren in huis heeft.

Hoeveel beweging heeft een volwassen Havanezer nodig?

Hier kan ik dezelfde antwoord geven als op de bovenstaande vraag welk geslacht nou beter zou zijn. Elke hond is een individu. Mijn reu bijvoorbeeld was de eerste 6 jaar van zijn leven niet moe te krijgen. U zou hem geen plezier doen met een kort rondje om het huis. Aan de andere kant is mijn teefje Sasha een lui meisje. Ze gaat wel op de lange dagelijke wandelingen met de roedel mee, alles is beter dan alleen thuis blijven, maar het hoeft van haar niet zo lang allemaal. Ze loopt het snelst als we weer richting huis vertrekken.
Hier is dus geen eenduidig antwoord op mogelijk. Wel is het zo dat een Havanezer naturlijk nooit de hoeveheid beweging nodig zal hebben als bijvoorbeeld een Border Collie. Als u een dag wat minder tijd voor een langere wandeling heeft, dan nog wordt uw Havanezer geen hyper nerveus hondje omdat hij bomvol energie zit. Even lekker samen in huis spelen wordt ook van harte gewaardeerd, en zo kan uw hondje toch wat van zijn energie kwijt.

Hoeveel beweging heeft een pup nodig?

Er bestaan verschillende theorieën hierover. Als u even Google gebruikt zult u er vele tegenkomen. De meest gehoorde regel is: aantal maanden leeftijd x 5 minuten. Een jonge hond van 4 maanden oud zou dus 20 minuten lang mogen lopen, dit een x aantal keer per dag. Echter uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet schadelijk is, juist integendeel, om de pup langer te laten wandelen, mits niet extreem natuurlijk. Een wandeling van bijv. 60 minuut is erg veel voor een pup van 8 weken. Als een pup van 4 maanden een half uurtje gaat lopen, en zelf aangeeft dit fijn te vinden is er geen reden tot bezorgdheid.
De hoeveelheid beweging die je hond nodig heeft is afhankelijk van factoren als de leeftijd, ras, grootte, conditie en temperament van de hond. Gewoon naar de behoefte van uw pup kijken is mijn advies. Heeft uw pup veel energie, dan kan hij wat langer mee naar buiten. Waar u wel voor op moet letten is dat de pup ook voldoende rust krijgt. Jonge pups zijn net kleine kinderen, zo blij als ze spelen en ravotten dat ze makkelijk over hun grenzen heen kunnen gaan. Dit is vaak te merken aan de pup. Deze wordt op zulke momenten vaak heel erg druk en nerveus. Dus het beste kunt u gewoon goed naar uw pup kijken en wanneer nodig hem tegen zichzelf in bescherming nemen.

Wat kan schadelijk zijn voor de lichamelijke ontwikkeling van mijn pup?

De volgende activiteten kunnen het best zoveel mogelijk beperkt worden totdat uw pup volgroeid is.
Laat de pup niet springen (op en af de banken en stoelen).
Laat de pup geen trap lopen.
Speel geen apporteer spelletjes (deze kunnen voor onverwachte bewegingen zorgen).
Wees voorzichtig met gladde vloeren. Als u bijvoorbeeld laminaat in huis hebt dan kunt u wat kleedjes in de spelruimte plaatsen.
Wees voorzichtig met trekspelletjes in verband met tandjes.