Havanezer

Meer informatie

Werkwijze

Voordat ik een nestje besluit te fokken stel ik de volgende voorwaarden: de ouderdieren moeten beschikken over een uitstekende gezondheid, een prettig karakter en het inteeltpercentage tussen de mogelijke ouderdieren mag absoluut niet hoog zijn. Al mijn honden zijn getest op patella luxatie (PL), en zijn ze vrij verklaard van oogziekten. Mijn honden leven bij mij in huis en worden niet in kennels opgesloten. Ze krijgen de beste zorg die ik ze kan geven, want ze zijn in de eerste plaats mijn huisgenoten en vrienden. We gaan dagelijk wandelen en spelen, waarbij ze los mogen lopen en gewoon van hun hondenleven mogen genieten (vies worden, zwemmen, rollen in het zand, in struiken lopen en dergelijke).

Ik ben lid en keurfokker van de Havanezer Club Nederland. Af en toe fok ik een nest volgens de regels van deze club. Informatie over de Havanezer club kunt u onder de links vinden. Vanzelfsprekend werk ik met een koopcontract dat naar de toekomstige eigenaren ter inzage verzonden wordt vóórdat de pups opgehaald mogen worden. Zo weet u van tevoren waar u straks voor tekent en of u zich daarin kunt vinden. In zo’n contract staan de rechten en plichten van beide partijen (fokker en de toekomstige eigenaar) duidelijk omschreven.

De pups groeien op in de woonkamer zodat zij aan de huiselijke geluiden en geuren kunnen wennen. Zelf heb ik geen kinderen, maar de pups komen wel regelmatig in contact met kinderen die ik gelukkig van mijn vrienden mag ‘lenen’. Ik streef naar een goede socialisatie van de pups en onderneem een aantal dingen met ze voordat ze het nest gaan verlaten (een autoritje, korte wandelingen, het lopen aan de lijn, in een fietsmandje langs een drukke straat meenemen etc). Afhankelijk van het weer kunnen de pups zodra ze wat ouder zijn in de tuin spelen. Verder zullen ze katten kennen omdat ik er zelf twee thuis heb lopen. Als de pups het nest verlaten zijn ze minimaal drie keer ontwormd, nagekeken door een dierenarts en hebben ze hun eerste inenting gehad. Ze krijgen een Europees hondenpaspoort waarin de entingen vermeld staan.
Verder worden ze door een medewerker van de Raad van Beheer gechipt en er wordt DNA bij de pups en de ouderdieren afgenomen en geregistreerd (waardoor u zekerheid hebt dat de vermelde ouderdieren daadwerkelijk de ouderdieren zijn). Voor alle pups wordt een stamboom aangevraagd op naam van de nieuwe eigenaar. Meestal worden de stambomen later opgestuurd, omdat deze zelden al binnen zijn voordat de pups het nest mogen verlaten. Elke nieuwe pupeigenaar krijgt een digitale informatiemap toegestuurd met informatie over het zindelijk maken, opvoeden, voeren en dergelijke. Elke pup krijgt bij het ophalen een puppypakket mee.

Nadat de pup met de nieuwe eigenaar naar huis is gegaan blijf ik altijd voor al uw vragen beschikbaar. Ik vind het erg belangrijk dat het met de pup goed gaat in de nieuwe omgeving en dat hij opgroeit tot een lieve, vrolijke en gezonde Havanezer. Daarom stel ik in contact blijven met de nieuwe eigenaren zeer op prijs.

Ik werk niet met een wachtlijst maar met een geïnteresseerden lijst. Hiermee bedoel ik dat er geen principe gehanteerd wordt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De praktijk leert ook dat als het er echt op aan komt men niet echt veel heeft aan zo’n wachtlijst. Als het nestje er eenmaal is blijkt dat de helft van de namen weggeschrapt kan worden (een pup elders gekocht zonder bericht hierover, veranderde levensomstandigheden etc). Ik wil u zeker als geïnteresseerde op de lijst zetten en u bent ook van harte welkom om geheel vrijblijvend kennis te komen maken met mij en mijn hondenfamilie (ook als er geen pups zijn en u wilt de Havanezer eens in het echt ontmoeten). Echter voordat ik kan zeggen of u daadwerkelijk in aanmerking voor een pup komt wil ik eerst kennis met u maken.

Tijdens de eerste kennismaking komen allerlei zaken aan de orde zoals zijn er kinderen binnen het gezin, moet de hond veel alleen thuis zijn i.v.m. het werk van de eigenaar, andere huisdieren en het wel of geen ervaring hebben met honden. Als u besluit hier een pup te nemen betekent dit dat u met minimaal drie bezoeken rekening moet houden: eerste keer voor een kennismakingsgesprek, minimaal een bezoek als de pups er zijn en de derde keer als u de pup mag komen ophalen. Natuurlijk kan er sprake zijn van uitzonderlijke gevallen, denk aan iemand die ver in het buitenland woont bijv.

N.B. Wanneer een teefje een nestje krijgt is het erg belangrijk dat zij en haar pups de eerste paar weken na de geboorte de nodige rust krijgen. Dit is de reden dat ik geen bezoek ontvang voordat de pups minimaal vier weken oud zijn.