Havanezer

Meer informatie

Goede voeding is voeding waar uw hond het goed op doet

Als u op internet op zoek gaat naar termen als hondenvoedig, rauw vlees/barf versus brokken dan zult u al snel merken dat er bijna sprake is van een oorlog tussen de twee kampen: mensen die vers (rauw vlees) aan hun honden voeren en mensen die brokken geven. Er bestaan hele fora die alleen maar over voeding voor honden/katten gaan.
Bent u iemand die brokken aan zijn huisdier(en) voert dan moet u op dit soort fora zeker niet met een vraag over brokken komen, want in de regel zijn deze fora heel fanatiek met het vers vlees voeren bezig en voordat u het weet krijgt u het hele forum over zich heen. In de regel zult u te horen krijgen dat u het slecht doet en er wordt u vaak ook nog een schuldgevoel aangepraat als u zegt uw dieren brokjes te geven. Het lijkt soms bijna een sekte. Heeft uw huisdier een of ander gezondheidsprobleem? Meest gehoorde oplossing is dan 'overstappen op vers'. Het lijkt alsof vers voeren de magische oplossing is voor alle soorten (vage) klachten. Was het maar zo makkelijk.

Er bestaan heel veel fabels over hondenvoeding. Een van die fabels is dat onze honden geen koolhydraten kunnen verteren. Hier is studie naar gedaan en het blijkt dat niets minder waar is. Honden hebben enige koolhydraten nodig. Deze zijn een goede bron van energie die ook nog makkelijk verteerbaar is voor onze honden. Onze honden zijn geen wolven. www.nature.com/nature/journal/v495/n7441/full/nature11837.html
Een volgende fabel is dat brokken en vlees nooit samen gevoerd mogen worden. De reden hiervoor zou zijn dat brokken langere tijd nodig hebben om verteerd te worden dan vlees. Heel kort gezegd: hier is nooit enig bewijs voor gevonden. Sterker nog, hier is nog nooit onderzoek naar gedaan. Dus dit is een van die verhalen die ooit door iemand in het leven is geroepen en als waarheid wordt ingeslikt zonder dat men zich afvraagt of dit waar is.
Als u een hond hebt die niet goed reageert op mengen dan moet u het zeker niet doen. In mijn geval werkt het mengen ideaal. Mijn honden hebben eindelijk geen last van stinkende winden en hun ontlasting is goed, waardoor er niks in de vacht blijft hangen.

Ik kan me met recht een ex-rauwvoerholic fanatiekeling noemen. Ik heb jarenlang uitsluitend vers gevoerd. Totdat ik me verder erin ging verdiepen en me begon af te vragen of ik het wel allemaal zo goed deed als ik zelf dacht. Om zelf de maaltijden te kunnen samenstellen (want dan weet je zeker wat je in je hond stopt!) heb ik als eerste een dure vleesmolen gekocht. Goedkope vleesmolens kunnen in de regel geen botten aan, dus wil je deze gaan malen dan zit je al in een prijssegment van rond de 500 euro voor een goede vleesmolen. Daarnaast heb ik een hele grote vriezer gekocht, want meestal deed ik bestellingen van rond 50 kg per bestelling van verschillende soorten vlees, organen, organen, botten etc.

Als je zo voert, weet je misschien wat je in je hond stopt, maar er is geen enkele controle over kwaliteit en mogelijke tekorten. Grote fabrikanten hebben hier enorme budgetten voor. Ik moest het thuis maar zelf zien uit te vogelen. Met behulp van diverse fora wel te verstaan waar een hoop bakerpraatjes rondgaan. Voedingsdeskundigen zijn jarenlang aan het studeren om een diploma te halen en ik dacht het maar even met mijn oppervlakkige kennis allemaal te gaan doen. Voeding is zo'n complex onderwerp en we zijn ook nog allemaal verschillend. De een is allergisch voor noten, de ander kan niet tegen zuivel en ga zo maar door.

Een van mijn honden bijvoorbeeld had op rauw voer heel veel last van stinkwinden (bleek te komen door het voeren van pens). Ik moest bijna dagelijks een of ander kontje wassen, omdat de ontlasting nooit constant was vanwege het voeren van verschillende soorten vlees (wat aangeraden wordt bij de barf methode). Zo was er nog een heel scala van kleine 'dingetjes' die me niet lekker zaten, maar ik wil het hier even kort proberen te houden. Voeding is tenslotte een onderwerp waar dagenlang over gepraat zou kunnen worden.

Er zijn brokjes die qua ingrediƫnten steevast goed scoren op hondenvoer vergelijkingssites. Denk aan merken zoals Orijen, Acana of Taste of the Wild. Mijn honden hebben geen van deze brokjes ooit willen eten en hoe goed een voer ook is, als het niet gegeten wordt dan houdt het op.

Als ik u maar een advies mee zou mogen geven dan zou het dit zijn: alle vormen van voeding hebben hun voor- en nadelen. Zowel brokken als rauw. Het zal per dier en situatie afhankelijk zijn wat goed werkt en wat niet. Sommige dieren reageren slecht op brok, maar andersom komt net zo goed voor. Mensen die rauw voeren en daar goede resultaten mee hebben, moeten gewoon rauw blijven voeren. Doet uw hond het goed op brokken, dan moet u brokken geven. Kijk naar uw hond en hoe deze het op een bepaald voer doet. Zo simpel kan het zijn. En blijft u vooral met een open mind naar dit onderwerp kijken. Obsessief en fanatiek bezig zijn, met wat dan ook, is zelden een goed idee.